ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ



Το μάζεμα της ελιάς γίνεται μόνο με τα χέρια και την ιδανική στιγμή που ορίζει ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού. Για τη συγκομιδή χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ήπια μέσα, ώστε να «τραυματίζονται» όσο το δυνατόν λιγότερο οι ελιές, όταν πέφτουν από το κλαδί. Οι ελιές δεν έρχονται σε επαφή με το χώμα, αφού παρεμβάλλονται ειδικά προστατευτικά δίχτυα. Μετά τη συγκομιδή μεταφέρονται με σακιά -φτιαγμένα με οργανικά και όχι με συνθετικά υλικά- στο ελαιοτριβείο. Η μεταφορά γίνεται πάντοτε την ίδια μέρα. Το ίδιο και η διαδικασία εξαγωγής του λαδιού τους. Η εξαγωγή λαδιού επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της ψυχρής έκθλιψης του καρπού, σε θερμοκρασία 27 οC. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η χαμηλότερη δυνατή οξύτητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, καθώς και η μέγιστη δυνατή διατήρηση των συστατικών, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες.
 

Εκτός από τους δικούς μας ελαιώνες, χρησιμοποιούμε και άλλους, αυστηρά επιλεγμένους,
​ώστε να εξασφαλίζουν το μονοποικιλιακό κορωνέικο λάδι.

image-138426-oxitita.jpg?1423036458165
Τι είναι η οξύτητα;

Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν την οξύτητά του. Όσο πιο υψηλή η οξύτητα, τόσο πιο πολλά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Η οξύτητα μετριέται συνήθως ποσοστιαία, επί τοις 100. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες, έχουν και χαμηλή οξύτητα.

Κορωνέικη Ποικιλία

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ελαιόδεντρων. Οι ελιές, που κάθε είδος παράγει, ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος, σύσταση και γεύση. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο που παράγουν οι ελιές. Οι Έλληνες παραγωγοί γνωρίζουν ότι το καλύτερο λάδι προέρχεται από τη μικρότερη ποικιλία ελιάς, την κορωνέικη. Το ελαιόλαδο από τις κορωνέικες ελιές είναι εύγευστο, με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό του ανθρώπου. Οι ιατρικές του ιδιότητες έχουν επί μακρόν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί. Ορισμένα είδη ελιών διαθέτουν μεγαλύτερη αναγνώριση, ενώ έχουν βραβευθεί κιόλας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι διάσημες κορωνέικες ελιές, οι οποίες ευδοκιμούν μόνο στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχουν ήπια γεύση και παράγουν ένα χρυσοπράσινο ελαιόλαδο,  που χαρακτηρίζεται από τη φρέσκια γεύση ελιάς που προσδίδει και από τη νοστιμιά που χαρίζει στα φαγητά. Το ελαιόλαδο από τις κορωνέικες ελιές ξεχωρίζει επίσης και για την πολύ απαλή, χυμώδη και δροσερή υφή του.
Οι ελιές μαζεύονται όσο είναι ακόμα πράσινες, δίνοντας έτσι τον τίτλο του «Πράσινου Ελαιόλαδου» (αγουρέλαιο) στο λάδι που παράγουν. Αυτό που κάνει τον καρπό της κορωνέικης ελιάς διαφορετικό από δεκάδες καρπούς άλλων ποικιλιών και ανεβάζει την ποιότητά του σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι τα μοναδικά οργανοληπτικά του συστατικά, το φρουτώδες άρωμα και η μοναδική γεύση που προσδίδει στο κορωνέικο πράσινο-χρυσό ελαιόλαδο. Η ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα και η πλούσια σύσταση του ελαιολάδου που παράγουν αυτές οι ελιές, πράγματι ξεχωρίζουν. 
image-138434-divider-cicle.png?1423041899798
Η ποιότητα του ελαιόλαδου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η προνομιακή θέση καλλιέργειας, το σωστό κλάδεμα των δέντρων από επαγγελματίες, οι ορθές μέθοδοι έκθλιψης, η σωστή αποθήκευση αλλά και η σωστή εμφιάλωση είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που, πέραν από μετρήσιμες ιδιότητες (οξύτητα, διάθλαση ακτινών UV), καθορίζουν, επίσης, τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα που εμείς απολαμβάνουμε.

Η υψηλή ποιότητα οφείλεται σε έναν μοναδικό συνδυασμό, που μόνο εμείς εξασφαλίζουμε για εσάς. Η έντονη τοπική ηλιοφάνεια, το χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και το βραχώδες έδαφος, που φτάνει έως τη θάλασσα, διαμορφώνουν ένα ευδιάκριτο είδος ελιάς, που παράγει ένα από τα διασημότερα ελαιόλαδα του κόσμου.

Η διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς στο Νομό Ηλείας ξεκινά, όταν πλησιάζουμε στο τέλος του κάθε χρόνου. Κατόπιν σκληρής χειρωνακτικής εργασίας, οι πολύτιμοι καρποί συλλέγονται με το χέρι, ταξινομούνται και μεταφέρονται, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Η στιγμή που το χρυσοπράσινο ελαιόλαδο αρχίζει να ρέει, αποτελεί σταθερά μια μαγική και πολύ ξεχωριστή στιγμή.